top of page

Beantwoord de 42 vragen en ontdek welke constiutie(s) er overheersen.
Op alle vragen kun je een cijfer geven van 1 t/m 5.  Waarbij 1 staat voor “Nee, klopt helemaal niet” en 5 staat voor “Ja, klopt helemaal”. Dus pak er een pen en papier bij en schrijf al je punten op per onderdeel. Aan het einde tel je al je punten bij elkaar op en ontdek je welke Dosha het beste bij jou past. Tel je punten op per onderdeel, dus bekijk bij welke onderdeel jij de meeste punten heb behaald.  Zijn alle waardes ongeveer even hoog? Dat kan, dit betekent dat je Dosha type uit alle constituties bestaat!


Onderdeel 1

Ik ben levendig en snel enthousiast.
Ik ben spraakzaam.

Ik wind me snel op.

Ik word gemakkelijk angstig en bezorgd.

Ik neem moeilijk beslissingen.
Ik handel snel.
Ik hou niet van koud weer.
Ik loop vlug.
Ik kan nieuwe dingen snel opnemen.

Ik heb moeite met het van buiten leren en om te onthouden.

Ik slaap slecht en word ´s nachts vaak wakker.
Ik heb vaak neiging tot een droge huid,  koude handen of voeten.
Ik heb aanleg voor winderigheid of constipatie.
Ik ben lichtgebouwd en kom moeilijk aan.

Onderdeel 2
Ik heb een scherp verstand.
Ik werk nauwkeurig en methodisch.

Ik houd graag vast aan mijn eigen denkbeelden en ben eigenzinnig.

Ik word snel ongeduldig.

Ik ben vrij snel geïrriteerd en ontstemd.
Ik word snel driftig, maar ook weer gauw rustig.
Mijn haar heeft de volgende eigenschappen: dun, zacht, blond of rossig, te vroeg grijs of uitvallend.
Ik heb een goede spijsvertering en verdraag bijna alle voedingsmiddelen.
Ik kan meer eten dan de meeste mensen van mijn formaat.
Bij vertraging of het vervallen van een maaltijd voel ik mij onprettig of geïrriteerd.
Ik heb een zeer regelmatige snelle stoelgang en slechts zelden constipatie.
Ik voel me niet prettig bij lang aanhoudende hitte.
Ik hou van koude gerechten en koele drankjes.

Onderdeel 3
Anderen ervaren mijn karakter als aangenaam.
Het duurt lang voordat ik ontstemd of geïrriteerd ben.
Ik werk rustig en op mijn gemak.
Ik loop langzaam, stabiel, en zelfverzekerd.
Ik heb een uitstekend langetermijngeheugen.
Ik houd niet van koel, vochtig weer en mist.
Mijn huid is zacht en soepel.
Ik ben een vreedzaam persoon en raak niet snel uit evenwicht.
Ik slaap diep en vast.
Bij minder dan acht uur slaap voel ik me overdag niet prettig.
Ik heb een neiging tot slijmvorming in de luchtwegen.
Ik heb aanleg voor molligheid. Ik word snel zwaarder.
Wanneer ik druk bezig ben, kan ik gemakkelijk een maaltijd overslaan.
Mijn lichaamsbouw is vooral fors en gezet.


Heb je de meeste punten behaald bij onderdeel 1? Dan ben je een Vata Type.
Huid: VATA – LIJN VOOR DE NORMALE TOT DROGE HUID
Producten voor de behandeling van de normale tot droge huid en de dunne huid met veel rimpeltjes. De Vata-huid vertoont vaak al vroeg tekenen van veroudering, kenmerkt zich door een lage talgproductie en is vochtarm.De Vata-huid staat vooral onder invloed van de elementen lucht en ether. Deze elementen staan voor droogte, beweging en weinig weefselopbouw.
Sterke punten van de Vata-huid: de huid heeft een fijne structuur, veel expressie en weinig tot geen onzuiverheden. Aandachtspunten van de Vata-huid: de huid ziet er snel vaal uit, heeft vaak last van een gebrek aan voeding en vocht, vertoont vroegtijdig tekenen van veroudering en er ontstaan zichtbare lijntjes op. De droge, fijne Vata-huid heeft volle producten nodig. Deze producten bevatten zwaarder voedende oliën waardoor de huid beter vocht vasthoudt, de vocht- en voedingsbalans van de huid verbetert en de veroudering van de huid vertraagd wordt.

Geest:

Als vata bij jou domineert, ben je snel van geest, flexibel en creatief, maar je kunt ook onrustig zijn en vaak van de hak op de tak springen. Vata wordt geassocieerd met bewegen.
Als vata te veel aanwezig is, is er kans op onrust en in het ergste geval psychische problemen. Vata wordt gekalmeerd door rust, warmte, regelmaat en meditatie. Drink geen koude drankjes en eet geen rauw voedsel. Zoek je toevlucht in soepen en warme drankjes.
 

Heb je de meeste punten behaald bij onderdeel 2? Dan ben je een Pitta Type.
Huid: PITTA – LIJN VOOR DE NORMALE TOT GEVOELIGE HUID
Producten voor de behandeling van de normale tot gevoelige huid. De Pitta-huid is fijn van structuur en is warm, zacht en licht. Dit type huid heeft een neiging tot roodheid, couperose en zichtbare haarvaatjes aan de oppervlakte. De Pitta-huid staat onder invloed van het element vuur in combinatie met een klein beetje vocht. Deze elementen staan voor warmte, vurigheid, transformatie en onrust. De Pitta-huid is een huid die vaak overgevoelig is. De huid kan gemakkelijk gestrest raken en is reactief en onrustig van karakter. Soms is er bij de Pitta-huid sprake van een verstoorde zuurmantel.
Sterke punten van de Pitta-huid: de huid heeft altijd een mooie tint en ziet nooit bleek.
Aandachtspunten van de Pitta-huid: de huid is (over)gevoelig en reageert snel op producten. Bij dit type huid kan er vaak stuwing in de bloedvaten ontstaan. De Pitta-huid heeft halfvolle producten nodig. Deze producten kalmeren en verkoelen de huid en verbeteren de zuurmantel van de huid

 

Geest:Als pitta bij jou domineert, ben je vastberaden en wilskrachtig en heb je veel energie. Pitta wordt geassocieerd met vuur. Een teveel aan pitta manifesteert zich door woede, frustratie en stemmingswisselingen. Dit kan zich lichamelijk uiteindelijk uiten in maagzweren, eczeem of hartkwalen. Pitta kan worden gekalmeerd door koelte en aardende of ontspannende bezigheden. Vermijd hete specerijen, alcohol en cafeïne en leg de nadruk op verse vruchten en groenten, koele drankjes en voldoende frisse lucht.

Heb je de meeste punten behaald bij onderdeel 3? Dan ben je een Kapha Type.
Huid: KAPHA – LIJN VOOR DE NORMALE TOT VETTE HUID
Producten voor de behandeling van de normale huid die de neiging heeft vet te worden. De Kapha-huid is bleek van kleur en is koel, dik en zacht. De Kapha-huid is vatbaar voor problemen met de talgproductie zoals acne, verwijde poriën, comedonen (mee-eters) en cystes. De overmatige talgproductie en het vastgehouden talg veroorzaakt vlekken en onderhuidse ontstekingen. De Kapha-huid staat onder invloed van de elementen water en aarde. Deze elementen staan voor koelte en een neiging tot sterke weefselopbouw.
Een Kapha-huid is een wat bleke, dikkere huid die veel stimulatie nodig heeft om de huidstofwisseling te activeren en de talgproductie te reduceren. Er is vaak minder expressie in het gezicht en de huid heeft veel huidglans en talgproductie maar kan toch vochtarm zijn. Sterke punten van de Kapha-huid: niet snel last van rimpeltjes of lijntjes die veroorzaakt worden door droogte.  Aandachtspunten van de Kapha-huid: de huid heeft last van een verminderde doorbloeding, verstopte poriën, onzuiverheden en acne.De Kapha-huid heeft producten nodig die mager zijn. Deze producten voeden de huid licht, reguleren de talgproductie en stimuleren de doorbloeding. Ook zijn ze zuiverend en verfijnen ze de structuur van de poriën.

 

Geest: Als kapha bij jou domineert, ben je gezegend met kracht, uithoudingsvermogen en volharding. Kapha wordt geassocieerd met aarde, aardsheid en rust. Als kapha te veel aanwezig is, uit zich dat in luiheid en bezitsdrang. Voedsel en zekerheid zijn belangrijk voor kapha’s. Ziekten die op de loer liggen zijn verkoudheid, depressie en zwaarlijvigheid. Kapha’s hebben baat bij beweging, uitdagingen en veranderingen. Vermijd vet eten, gefrituurd eten en ijskoude drankjes. Koolhydraten geven extra energie.

Vrouw die in het veld
bottom of page